Par Baltijas prezidentu viesošanos Vašingtonā

Gluži tāpat kā Latvijā, arī Denverā ir atnācis pavasaris! Lai arī dažubrīd vēl uzkrīt sniegs, tomēr jau zied koki un  pēc dažām nedēļām  vairums dienu būs saulainas un siltas. Pagājušo nedēļu pavadīju Lasvegasā, NAB izstādē, kas ir lielākā pasaules televīziju tehnoloģiju izstāde. Man šis ir jau trešais NAB šovs SAF Tehnika stendā,un pamazām sāku justies kā industrijas veterāns – gandrīz katru  Lasvegasā pavadīto dienu saņēmām uzaicinājumus uz dažādām korporatīvām ballītēm, bet stendā visu nedēļu drūzmējās gan esošie klienti, gan tādi, kuri tikai gatavojas paļauties mūsu brīnumainajai tehnoloģijai. Noskatoties uz spietu, teicu kolēģim, ka šādi izskatās panākumi. Tie pielavās nemanāmi, ja ilgāku laiku dienu no dienas tiek darītas pareizas lietas. Vispirms tu rāpo, tad ej un tad jau skrien, teica Saimons no Anglijas, kurš tirgo portatīvas datu pārraides iekārtas visā pasaulē un algo arī 15 darbiniekus Ķīnā.

Vēl nedēļu iepriekš biju aizskrējis uz Vašingtonu, lai klātienē pavērotu Baltijas prezidentu vizīti un piedalītos ASV-Baltijas biznesa forumā. Pēc Sejasgrāmatā ievietotās bildes ar Vējoni daudzi Denveras latvieši neslēpa apbrīnu un aizrautīgi taujāja, vai tad arī pašu Trampu es esot redzējis. Liekas, ka Tramps patiešām var darīt, ko vien vēlas, bet viņa lojālā atbalstītāju bāze viņam turpinās ticēt bez mazākajām šaubām. Kā teica pats Tramps vēlēšanu kampaņas laikā – viņš varētu gaišā dienas laikā uz sestās avēnijas Ņujorkā nošaut cilvēku,un vienalga 50% amerikāņi par viņu balsotu.  ASV televīzijās pārējā pasaule vairs  neeksistē, tikai Trampa kārtējās dienas peripetijas. Vieni ziņu kanāli kliedz  “balts, balts, fake news!”,un citi tik pat pārliecināti “melns, melns, collusion!”.  Šobrīd ziņu kanālu programmām benzīnu pielej tikko iznākusī James Comey (Trampa atlaistais FIB direktors) “stāstu visu kā bija” grāmata “A Higher Loyality”.  Politika ir briesmīga lieta, kas sarīda un sanaido normālus un sakarīgus cilvēkus, bet bez tās jau arī uz priekšu tikt nevar. Patiesībai ir jāpiedzimst strīdos un kautiņos.

Vašingtonas biznesa forums notika USA Chamber of Commerce, monumentālā, klasicisma stilā celtā ēkā, dažu soļu attālumā no Baltā nama. Kā jau oficiālo valsts vizīšu “fona” pasākumos parasts, prāvajā zālē slaistījās bariņš nogarlaikojušos uzņēmēju un  sagurušu pieņemšanu salonu lauvu. Tie parasti pārstāv visādas “asociācijas” un “federācijas” un galvenokārt medī vientiešus, kuriem par mazu, bet taisnīgu samaksu pārdot savus lobistu vai “tirgus izpētes” pakalpojumus. Visaizkustinošāk man izklausījās kādas “federācijas” vadītājas arguments, ka “viņi uz maniem zvaniem vienmēr atbild” – tas bija par gigantisku militāri rūpnieciskā kompleksa flagmaņu atbildīgiem darbiniekiem. Dažiem šlipsotajiem sirmgalvjiem kabatā bija pat divas vai trīs vizītkartes –  atkarībā no saruna biedra profila un sarunas ievirzes viņi rāva no kabatām ārā savas skanīgās vizītkartes un siekalām šļakstot pičoja savas unikālās spējas. Balsis kļuva skaļākas un acis mirdzošākas proporcionāli izdzertā alkohola glāzēm. Rīkotājiem par godu jāsaka, ka atspirdzinājumos tika piedāvāta Latvijas Balzama produkcija, tajā skaitā arī “Riga Black Balsam”.

Forumā uzstājās ASV tirdzniecības ministrs Vilburs Ross. Ross slavēja ekonomisko sadarbību ar Baltijas valstīm, mudināja  stiprināt likuma varu un veidot vidi, kurā ir lēti un viegli strādāt. Kam nevar nepiekrist.  Vējonis pieminēja bankas un lielo darbu, ko sektora sakārtošanā veic Latvijas valdība, Lietuvas prezidente – šķidrās gāzes termināli un Igaunijas– teicamo e-pārvaldi, e-vēlēšanas un to, cik neticami progresīva ir Igaunijas valsts. Man jāsaka godīgi, ka no visām uzrunām visvairāk uz nerviem krita tieši Igaunijas prezidentes runa, jo viņa izpildījās kā  lietotu automašīnu pārdevēja, tik  uzmācīgi un samāksloti lielot savu valstiņu.

Lai arī Vējoni daudzi Latvijā izsmēja par švakajām angļu valodas prasmēm, “Saturday Night alive” viņam pat veltīja aizkustinošu skečiņu, kas, protams, bija mērķēts uz Trampu, tomēr klātienē tas nemaz tik slikti neizskatījās, turklāt Vējonis bija vienīgais no Baltijas prezidentiem, kurš uzkavējās foruma pieņemšanā un labprāt parunājās un paburzījās ar klātesošajiem uzņēmējiem.

Atceros, pirms gadiem daudzi  kritizēja Citadeles pārdošanu amerikāņiem. Alternatīva bija kādi Krievijas investori, kuri gan jau tagad cieš no amerikāņu sankcijām. Forumā uzstājās arī Beļavskis no Citadeles, viņa uzstāšanās bija viena no sakarīgākajām visā forumā. “Bērnībā es televizorā redzēju Reiganu un Polu Volkeru un uzskatīju viņus par ļaunuma iemiesojumiem. Tagad Pols Volkers ir viens no manis vadītās bankas akcionāriem. Mēs Latvijā esam nogājušu tālu ceļu”, apmēram šādi runāja Beļavskis.

Daudzi apšauba šādu forumu lietderību. Esot tikai zemē nomests laiks un nauda. Mana pieredze šādos pasākumos ir, ka nekad nevar prognozēt un viss atkarīgs no paša gatavošanās un arī veiksmes. Angliski ir tāds vārdiņš “serendipity”. Savos e-pastos pamanīju, ka jaunievēlētais ASV “Wireless internet services providers” asociācijas prezidents dzīvo Vašingtonā. Kā asociācijas biedrs uzaicināju viņu uz forumu. Viņš kā asociācijas prezidents, protams, bija pagodināts un atnāca. Viņš pazīst kaudzi ar cilvēkiem Vašingtonā, tie var palīdzēt SAFa biznesam šeit. Viss jau darbojas tikai uz personīgiem ieteikumiem un rekomendācijām. Ja uz forumiem un izstādēm  nebrauksi, tad cilvēkus nesatiksi, bet turpināsi sēdēt pie televizora un lamāt valdību.

Es vadu  www.saftehnika.com  Ziemeļamerikas filiāli un lielāko daļu laika pavadu Denverā, Kolorādo štatā, ASV

Pārējos mana bloga ierakstus vari izlasīt  šeit: http://www.bergsblogo.com.

 Ja lasītais patika, nekautrējies un padalies ar saviem draugiem!

Šādi izskatījās ASV – Baltijas biznesa foruma norises vieta.2018-04-03 16.04.52

3 Comments on “Par Baltijas prezidentu viesošanos Vašingtonā”

  1. Sveiki, Jāni! Paldies par šo rakstu un savu viedokli mūsu valsts prezidenta uzstāšanās sakarā. Latvieši nereti “spļauj” paši savā “akā”. Tā vietā, lai izceltu savas valsts prezidenta Vējoņa labāko no paveiktā, mēdijos caur “puķītēm”, un īpaši komentāros, tiek lieta aumaļām “darva”. Nevaru saprast, tas ir dēļ mazvērtības, vai citiem zināmiem kompleksiem, jeb vnk latvietis latvietim latvietis. Jautājums, protams, ir retorisks.

    Kādēļ paši sevi noniecinām un tad gaidam cieņu pret sevi, savu prezidentu un valsti kopumā?

    No raksta var saprast, ka Vējonis nebija ideāls, bet darīja savu darbu labi, iesaistījās, reprezentēja mūsu valsti, un ne sliktāk par kaimiņiem lietuviešiem, vai igauņiem.

    Lai veicās biznesā, latviešiem apgūstot un iekarojot Amērikas tirgu! 😉

    Patīk

  2. Lūk, bloga raksts, par kuru jau prieks, ka izlasīts. Tā turpināt. Tā var veicināt uzņēmējdarbību un jaunu uzņēmēju rašanos – stāstot, kā realitātē notiek noieta meklēšana un atrašana. Ražošanu, grāmatvedību un administratīvo daļu jau nav grūti sastādīt, bet tā vēl nav uzņēmējdarbība.

    Patīk

  3. Runājot par prezidentu, tad galvenā funkcija ir reprezentēt savu valsti jeb Latviju pēc iespējas labāk. Angļu valoda ir jāmāk runāt sakarīgi un pareizā izloksnē, bet ja nevar to latiņu noturēt, tad labāk lai runā latviski un kurš nesapratīs tam iztulkos sakarīgi.
    Tas ir tā pat ja neesi eksperts kādā jomā nevajag parādīt sevi no sliktās puses bet censties izcelt labās lietas un ir jāmāk atšķirt pamatotu kritiku ar nejēdzīgu spriedelējumu par visu un neko.
    Prezidents runā ļoti švaki angliski un cepiens LV ir vairāk par to, tāpēc ir jāspodrina angļu valoda, lai nav kauns par tevi, jo tu prezentē valsti un ja prezidents šķībi un greizi runā, vai tas dod optimismu par to kādi esam mēs pārējie?
    Cilvēkiem, kuri ir bijuši ASV ilgāk nekā 2 nedēļas ir interesanti paklausīties mūsdienu nianses par biznesa gaitām no iekšpuses.
    Vairāk optimisma no katra paša tad arī citas lietas var ievirzīties labvēlīgā scenārijā.

    Patīk

Komentēt