Par riņķa laukumu

Šajā nedēļā ASV bija grūti izvairīties no Republikāņu partijas konventa un Donalda Trampa.

Galvenā ziņa, ko viņi vēstīja, bija, ka ASV viss ir galīgā pakaļā, no visām pusēm uzbrūk, īstos amerikāņus apbižo un piesmej, un vienīgais, kurš zina, kā to bēdu leju vērst par labu, ir Tramps. Ja Trampu ievēlēs, tad ASV atkal būs dižena, citādi bēdu leja turpināsies un būs tikai sliktāk.

Bija arī daži jauki skandāli – Teds Krūzs nedeva savu svētību Trampam, lai arī bija solījis, un Trampa sieva Melānija bija smēlusies savas runas citātus no Obamas sievas Mišelas runas līdzīgā pasākumā 2008. gadā. Mēdiji Melānijas runu dēvēja par plaģiātismu. ASV ir daži izklaidējoši joku šovi, es dažreiz paskatos tādu “The Late Show with Stephen Colbert”, tad nu par Melāniju viņiem bija šāds sižetiņš: https://www.youtube.com/watch?v=Wh1wctQNKRM. Kongresa sakarā šis arī bija manas nedēļas jaukākais brīdis.

Pateicoties tehnoloģiju nodrošinātajam informācijas aprites ātrumam un pieejamībai, katastrofāli degradējies zinātnes un izglītotu cilvēku prestižs. Katrs idiots var uztaisīt savu blogu, ja vien viņš ir kaut mazliet izklaidējošs, vai kaut kā citādi prot sevi mārketēt, cilvēki pavelkās un pavisam nekritiski tic visam, kas tiem tiek stāstīts. Tas ir tāds dīvains paradokss – mūsdienu tehnoloģiju progress ir sasniegts, pateicoties zinātnei, zinātne var attīstīties tikai tad, ja cilvēkiem piemīt kritiskā domāšana, bet progresa rezultātā vairojas stulbums un nekritiska domāšana.

Vēl šajā nedēļā es izklaidējos ar darbinieku intervēšanu. Kārtējo reizi pārliecinājos, ka izmantot rekrūterus ir pats nožēlojamākais, ko uzņēmējs var pasākt. To var darīt vienīgi gadījumos, ja pilnīgi precīzi zini, ko gribi atrast un spēj nodefinēt ļoti skaidru darba uzdevumu un soli pa solim atsekot uzdevuma izpildi. Citādi viņi tevi čakarēs kā muļķi un, kas pats skumjākais, pilnīgi noteikti nesameklēs tādu darbinieku kā vajadzīgs.

Uzkāpjot uz rekruteru grābekļa, esam pazaudējuši kādus trīs mēnešus, krietnu naudas summu un sapratuši, ka vadītāja spēja pašam atrast nepieciešamos darbiniekus ir viena no viņa galvenajām funkcijām. Ja tu to pats neproti, tad neviens cits tavā vietā to neizdarīs un, visticamāk, tad arī tu pats neesi savā vietā un bosiem lemt – vai pašiem meklēt tavu aizstājēju vai piesaistīt vislabāko personāla atlases konsultantu.

Bruņojušies ar šo atziņu, Denveras kreigslistā (tas ir kaut kas līdzīgs SM Reklāma Latvijā) ieliekam darba sludinājumu un sākam vētīt saņemtos pieteikumus. Vispār, ja meklējiet darbu Denverā, vēl variet pagūt pieteikties: http://denver.craigslist.org/tch/5671758670.html. Uz atraktīvu sludinājumu ar labu algu un glītu bildi ar debesskrāpjiem atsaucās apmēram 50 interesenti. No tiem aptuveni 15 ir tādi, kuru CV liekas pietiekami atbilstošs, lai sarīkotu telefona interviju, no nointervētajiem 15 apmēram 5 cilvēkus uzaicinām uz biroju, lai iepazītos klātienē. Lai viss būtu pareizi, man ir uzrakstīti arī telefona intervijas jautājumi, kuri tiek uzdoti visiem kandidātiem un sniegtās atbildes tiek ieprotokolētas. Mēs meklējam inžinieri ar tehnisku izglītību un iepriekšēju darba pieredzi. Viens no telefona intervijas jautājumiem, kas tiek pietaupīts pašām sarunas beigām, skan: “Pasaki, kāds ir laukums riņķim, kura diametrs ir 20 pēdas?” No intervētajiem 15 kandidātiem formulu zināja, liekas, tikai divi cilvēki, pie tam tie bija ar vispieticīgākajiem CV.

Klātienē uzaicinātajiem cilvēkiem, kuriem ir garu gadu pieredze un dažādi profesionāli sertifikāti sarunas beigās dodam vienkāršu testiņu par tīklu tehnoloģiju pamatiem. Līdz šim vēl neviens no pārbaudītajiem nav spējis uzrādīt labāku par 40% pareizu atbilžu rezultātu. Toties cilvēki lasa fantāzijas žanra literatūru, ķer pokemonus, spēlē datorspēles un lasa blogus.

Nezinu, varbūt, ka tas ir cilvēka cieņu pazemojoši uzdot šādus jautājumus cilvēkiem, kuri izmisīgi grib atrast labu darbu, bet novērotais rezultāts lieliski ilustrē pasauli, kurā dzīvojam.

Visus pārējos mana bloga ierakstus vari izlasīt šeit: http://www.bergsblogo.com

5 Comments on “Par riņķa laukumu”

  1. Neesmu īsti kvalificēts dod rekomendācijas personāla atlases jautājumos, taču, cik lasīts, tad inženieru pozīcijām telefonintervijas testa daļā ir vērts uzreiz uzdot vidējas grūtības uzdevumus, kādi būs jārisina reālajā darbā (piemēram, jautājumos no tā klātienes testa) – ja kandidāts nespēj 5-10 minūšu laikā vismaz ieskicēt, kā to risinātu, tad vai Jūs viņu tiešām pieņemsiet? Citiem vārdiem sakot, kāda jēga uzdot pavisam vieglus jautājumus, kuru atbildes Jums neko derīgu nepasaka, jo vājš kandidāts netiks galā ne ar viegliem, ne vidēji grūtiem jautājumiem, bet stipra kandidāta gadījumā Jūs tāpat pēc tam pāriesiet uz vidējas grūtības un amatam atbilstošiem jautājumiem.

    Publicējis 1 person

  2. Es piekritu. Inzenieris ir inzenieris lidz kaulam. Un ta ir baze. Ari veicot darba parunas marketinga vaditajam uzdodu jautajumu – kadas butu tavas pirmas asociacijas iedomajoties generatoru. Ka tu vinus salidzinatu ka netehnisks cilveks, ja tev stavetu 2 gabali seta. Uzreiz saproti vai cilvekam pieskilas papildus jauda smadzenem un kaut kas tiek izspiests…vai paliekam pie krasas

    Patīk

  3. Ir brīnišķīgs krievu fiziķa, matemātiķa, literāta Viktora Docenko (aka Viktors Doss) apcerējums par šo tēmu, datējams, šķiet, ap 2004.gadu:

    “К примеру, один мой студент что-то там не так нажал, и у него получился радиус планеты Земля равным 10 миллиметрам. А, к несчастью, в школе его не научили (или он просто не запомнил), какого размера наша планета, поэтому полученные им 10 миллиметров его совершенно не смутили. И лишь когда я сказал, что его ответ неправильный, он стал искать ошибку. Точнее, он просто начал снова нажимать на кнопочки, но только теперь делал это более тщательно и в результате со второй попытки получил правильный ответ. Это был старательный студент, но ему было абсолютно “до лампочки”, какой там радиус у Земли: 10 миллиметров или 6400 километров, – сколько скажут, столько и будет.

    Читатель небось уже измучился в ожидании ответа на давно созревший вопрос: “Как же такое может быть?!” Ведь Франция – высокоразвитая культурная страна, в которой полным-полно умных образованных людей.

    Этот крайне циничный взгляд на современное общество как-то растолковал мне один мой коллега по университету (огромный патриот Франции, по происхождению поляк, несколько лет проучившийся в Москве, прекрасно говорящий по-русски, большой знаток русской литературы). Он очень умный человек, тоже преподает и прекрасно видит, что происходит, но при этом считает, что никакой катастрофы нет, а наоборот, все правильно, все развивается как надо. Дело в том, что современному развитому обществу нужны только хорошие исполнители. Творческие, думающие люди, конечно, тоже требуются, но буквально единицы. Поэтому вся система образования должна быть настроена на отбор, выращивание и дрессировку именно хороших исполнителей, а учить думать молодых людей совершенно не нужно: в современном обществе это только повредит их будущей профессиональной деятельности, какой бы она ни была.”

    Pilns teksts šeit: http://www.nkj.ru/archive/articles/457/

    Patīk

  4. Paldies, ka dalījies pieredzē un atziņās darbinieku meklēšanā Amerikā. Tas apstiprina to, ka šī problēma pastāv ne tikai Eiropā, Latvijā, bet otrpus okeānam un citviet pasaulē. Cītīgi pie tā darbojamies, lai mana ideja pārtaptu pasaules līmeņa maštabējāmā sturtup. Drīzumā pieteiksim problēmas risinājumu, kas nešaubīgi derēs arī ASV tirgum 😉

    Patīk

  5. Jāsaka, no ģeometrijas laukumu, tilpumu un perimetru formulām šī nez kāpēc ir vienīgā, kas aizķērusies atmiņā. Lai arī to, tāpat kā pārējās, dzīvē nav bijusi vajadzība pielietot.

    Patīk

Komentēt