Par latviešu biznesu ASV 2021. gadā

Kas gan varētu būt vienkāršāk — nodomāju, saņemot lūgumu no žurnāla “IR Nauda” redakcijas uzrakstīt apkopojumu par to, kā Latvijas uzņēmumiem ir veicies ASV tirgū 2021. gadā. Sākot tapināt šo rakstu darbu, sapratu, ka uzdevums nemaz nav tik vienkāršs, jo atbildes varētu rast vai nu anekdotiskā veidā, pārstāstot personīgus vai man pazīstamu uzņēmēju pieredzes stāstus, vai arī mēģināt analizēt situāciju no birokrātiski statistiskām pozīcijām. Turklāt tas viss jāietilpina rakstam atvēlētajā pieticīgajā apjomā.

Jāsaka, 2021. gads manā prātā kaut kādā ziņā atgādina mežonīgos deviņdesmitos — lai arī bandīti tagad apkārt nesiro un arī ar tiesiskumu situācija ir daudz labāka, tomēr biznesam nākas operēt ļoti lielas neskaidrības apstākļos. Ir kļuvis daudz grūtāk kaut ko plānot un prātīgi analizēt, jo situācija mainās ļoti strauji. Piemēram, transporta un energoresursu izmaksas gada laikā pieaugušas vairāk nekā trīs reizes, dažādas elektronikas komponentes vai nu vispār nav nopērkamas, vai maksā desmitiem reižu vairāk, nekā tikai pirms gada. Šādos apstākļos priekšrocības ir «oportūnistiem» — uzņēmumiem, kuri spēj ātri pieņemt lēmumus, uzņemties risku, un arī tādiem, kuriem ir brīvi resursi iesaistīties dažādās avantūrās.

Runājot par galvenajām tendencēm ASV tirgū, uzsvēršu dažas, kuras, manuprāt liek uz biznesa iespējām raudzīties pozitīvi.

 

E-komercijas paātrināta attīstība

Covid—19 ir izraisījis vēl straujāku e-komercijas attīstību, kas paver iespējas uzņēmumiem ar inovatīviem produktiem un biznesa modeļiem. Šobrīd ASV ir ļoti akūts darbaspēka trūkums — daudzi veikali un restorāni tāpēc ir spiesti saīsināt darba laiku vai vispār pārtraukt darbību, taču šī tendence paver plašas iespējas e-komercijas un citiem automatizācijas un attālināta darba risinājumu piegādātājiem. No Latvijas e-komercijas uzņēmumiem pamanāmi ASV bija «on-demand» jeb pēc pieprasījuma gatavoto produktu piegādātāji Printful un Printify. Turklāt novatorisms šo uzņēmumu biznesā parādījās ne tik daudz produktu klāstā, cik asprātīgajā biznesa modelī, izveidojot platformas, kuras ļauj apkalpot tūkstošiem nišas zīmolu.

 

Ķīnas produktu aizvietošana, īpaši telekomunikāciju nozarē

Fakts, ka Ķīnas telekomunikāciju iekārtu ražotāji būtībā ir izslēgti no ASV un Kanādas tirgus, nāk par labu arī nelieliem ražotājiem no Eiropas Savienības. Latvijas lielākie telekomunikāciju produktu eksportētāji uz ASV ir MikroTik un SAF Tehnika, bet domāju, ka arī Latvijas stikla šķiedras ražotājiem, piemēram, Valmieras stikla šķiedrai un Light Guide, šī tendence nāk par labu. Manuprāt, tuvākajos gados, attīstoties 5G tīkliem, Latvijas telekomunikāciju iekārtu un materiālu ražotājiem būs daudz attīstības iespējas ASV tirgū.

 

Celtniecības bums

Līdzīgi kā citur pasaulē, ASV šobrīd ir vērojams nekustamā īpašuma un celtniecības bums. Tuvākajos gados tas tikai pieaugs, jo 2021. gadā ASV Kongress pieņēma tā saucamo Build Back Better Act, kas paredz 3,5 triljonu ASV dolāru investīcijas publiskajā infrastruktūrā un komunikācijās. Šī nauda jau šobrīd parādās tirgū un izraisa augošu materiālu un pakalpojumu pieprasījumu.

 

Labs gads

Ņemot vērā augstāk minētos faktus, vairumam Latvijas uzņēmumu, kuri darbojas ASV tirgū, 2021. gadā ir klājies ļoti labi. Piemēram, SAF Tehnika bizness 2021. gadā ASV pieauga par vairāk nekā 50%, Valmieras stikla šķiedra informēja, ka viņu apgrozījums ASV ir audzis par 35%. Domāju, līdzīgi ir gājis vairumam Latvijas eksportētāju uz ASV.

Pērn Latvijas Eksportētāju asociācija Red Jackets izveidoja un publiskoja interneta vietni Eksportabarometrs.lv. Tajā cita starpā iespējams iegūt skaitlisku informāciju par Latvijas eksportu uz dažādām valstīm un eksportēto produktu kategorijām. Iepriecina fakts, ka Latvijas preču eksports uz ASV 2021. gadā bija aptuveni 281 miljoni eiro, kopš 2010. gada tad vidēji aug par 10—20% gadā.

Arī jaunuzņēmumiem un inovatīvajiem tehnoloģiju uzņēmumiem 2021. gads ir bijis veiksmīgs. Sonarworks, Printful, Printify un UAV Factory ir saņēmuši ievērojamas investīcijas no ASV, bet darbību aiz okeāna uzsākuši vai paplašinājuši tādi latviešu jaunuzņēmumi kā Supliful, Giraffe360, CastPrint un Exonicus.

Arī Latvijas eksportētāju asociācija sadarbībā ar Latvian-American Chamber of Commerce ir aktīvi rosījušies, organizējot tīklošanās vebinārus Mini-Spotlight Latvia, kuri ļauj Latvijas uzņēmumiem ar minimālām izmaksām nodibināt kontaktus un atrast potenciālus sadarbības partnerus ASV tirgus iekarošanā.

Pēc divu gadu pārtraukuma, Latvian-American Chamber of Commerce 2022. gada 1. aprīlī Losandželosā rīkos klātienes Spotlight Latvia konferenci, kas būs veltīta filmu, multimediju un spēļu nozarēm. Latvijas uzņēmumu dalību tajā atbalsta arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra — tā ir laba iespēja par saprātīgām izmaksām apošņāt Holivudas pavasarīgo gaisu.

1 Comments on “Par latviešu biznesu ASV 2021. gadā”

  1. Atbalsojums: Latvijas blogāres apskats #186 (18.02.-25.02.). | BALTAIS RUNCIS

Komentēt